söndag 21 augusti 2022

Val 2022: Vården

Tidigare inlägg: KlimatFörsvar, Brottslighet.

Vården är en klassisk valfråga - en del av trion "vård, skola och omsorg" som varit en refräng i svensk politik i decennier. Det är dessutom en fråga som ger utrymme för klassisk blockpolitik. Så vilka förslag skiljer blocken åt, och vilka är mer blocköverskridande?

Tillgängligheten

Okej, det här är inte precis en vattendelare. Alla verkar vilja ha bättre tillgänglighet i vården, kortare köer, mer resurser och mer personal. Hur det ska gå till är inte alltid så tydligt, men Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna lyfter fram specifika satsningar på att korta köerna för exemplevis reproduktiv hälsa, cancervård och vård vid kroniska sjukdomar. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna vill också ha mer statligt inflytande över vården för att garantera en likvärdig vård i hela landet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet å sin sida tar upp ojämlik tillgång till vård beroende på ekonomiska tillgångar, klass, kön och ålder.

En annan trend i vårdpolitiken är satsningar på primärvården och framför allt att alla ska ha en fast läkarkontakt, någon som lär känna patienten över tid. Detta är något som lyfts fram av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

När det gäller att korta vårdköer kan man också notera att flera partier, exempelvis Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, vill se någon form av nationell samordning för att utnyttja de tillgängliga resurserna maximalt. Vård över nätet är också något som tas upp, framför allt av Centerpartiet.

Vinsterna

Något som kan vara en större källa till konflikter, och dessutom följer den traditionella blockpolitiken, är frågan om vinster i välfärden. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mot att vård bedrivs i vinstsyfte, med formuleringar från Socialdemokraterna om att det inte ska finnas "gräddfiler" i vården och att akutsjukvård inte ska privatiseras. Detta är något de övriga fem partierna inte håller med om. Framför allt Centerpartiet är noga med att påpeka att de är för privata alternativ, speciellt mindre aktörer som t.ex. småföretag som driver en enskild vårdcentral.

Vård till icke-medborgare

Sverigedemokraterna har en rad förslag gällande tillgången till sjukvård som jag inte sett någon motsvarighet till hos något av de andra partierna. De skriver att medan alla i landet ska ha tillgång till akutsjukvård bör icke-medborgare som bor i Sverige men inte jobbar här betala för icke-akut vård via privata sjukförsäkringar. De vill också se begränsningar i vårdtillgängligheten för nyanlända och asylsökande.

Allmänna funderingar

Det är inte särskilt förvånande att alla riksdagspartier vill ge mer resurser till vården. De senaste två och ett halvt åren har satt fokus på förhållandena i vården och hur sårbart systemet är när det dyker upp större påfrestningar än normalt. Att de två traditionella blocken har olika åsikter om hur man bäst organiserar vården - med eller utan vinstrdrivande företag - är inte heller särskilt förvånande. Allt som allt är vården en viktig valfråga, men inte en där vi hittar stora överraskningar i partiernas politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar