lördag 6 augusti 2022

Val 2022: Försvar och beredskap

Förra inlägget i serien finns här.

Beredskap för olika typer av ovanliga händelser - pandemier, extremväder, krig - har hamnat i fokus på senare tid. Beredskapen för en pandemi visade sig väl lämna en del i övrigt att önska, extremväder förutspås bli vanligare och vanligare, och säkerhetsläget generellt... tja. Så hur vill riksdagspartierna sköta försvaret och krisberedskapen? 

Mot medlemskap i NATO - Vänsterpartiet och Miljöpartiet

När det gäller försvar sticker Miljöpartiet och Vänsterpartiet ut genom att vara de enda riksdagspartier som är mot medlemskap i NATO. Miljöpartiet betonar att de vill fokusera på diplomati och fredsarbete istället medan Vänsterpartiet framhåller FN:s roll i fredsbevarande sammanhang.

De två partierna har flera likheter även när det gäller beredskap för andra typer av kriser. Båda partierna vill stärka civilförsvaret och beredskapen för t.ex. skogsbränder och extrema väderhändelser, de vill också införa någon form av civilplikt. Miljöpartiet lyfter speciellt fram skydd av vattentillgångar.

För medlemskap i NATO - resten av partierna

De andra sex partierna tar tydligt ställning för NATO-medlemskap. Kopplat till detta är också ambitionen att försvarsbudgeten ska uppgå till 2 % av BNP, vilket är något NATO-länder i princip förbinder sig till. Detta är en rätt markant ökning från de 1,2 % som försvaret verkar få idag (enligt t.ex. Wikipedia). 

Socialdemokraterna vill dessutom utöka värnplikten till att omfatta fler, medan Kristdemokraterna vill se ökat stöd till veteraner och betonar vikten av internationella insatser. Sverigedemokraterna är de som är mest specifika när det gäller vad de ökade anslagen ska gå till, t.ex. när det gäller antal brigader, typer av militärförband och huruvida man ska fortsätta köpa in Gripen.

De sex NATO-positiva partierna vill också stärka civilförsvaret och landets beredskap. Till exempel vill Moderaterna instifta ett nationellt säkerhetsråd kopplat till regeringskansliet och förbättra försörjningsberedskapen när det gäller t.ex. livsmedel och sjukvårdsmateriel. Både Liberalerna och Sverigedemokraterna förordar någon form av civilplikt, medan Centern betonar vikten av frivilligorganisationer och vill ge mer pengar till kommunerna för att stötta lokal beredskap. 

Allmänna funderingar

De sex partier som är för medlemskap i NATO verkar ha rätt likartade ambitioner, med en rejäl ökning av försvarsanslagen och förbättrad beredskap. Införande av någon form av civilplikt verkar också vara populärt, med totalt fyra partier som lyfter fram frågan. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de enda partier som sticker ut med sitt motstånd mot NATO-medlemskap och en mer negativ attityd till ökade försvarsanslag, men de är fortfarande klart för en ökad beredskap för sådant som extremväder, pandemier och andra typer av kriser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar