Tidigare inlägg i serien: Klimat och Försvar.
Brottsbekämpning
Det finns en del saker som de flesta riksdagspartier verkar vara överens om. I försvarsfrågan är en sådan sak NATO-medlemskapet, där det bara är två av åtta partier som har en avvikande uppfattning. När det gäller brottslighet och hur den ska bekämpas verkar de vara ännu mer eniga om en annan sak, nämligen att Sverige behöver fler poliser - samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet betonar hur viktigt detta är. Dessutom verkar samtliga partier - inklusive Vänsterpartiet - vilja förbättra polisernas villkor. Högre lön nämns t.ex. av SD, KD, L och M, men alla verkar vilja se bättre arbetsmiljö och säkerhetsrutiner.
Så vad ska polisen göra med mer personal och bättre villkor? Bekämpa den organiserade brottsligheten, till exempel. På högerkanten vill Centern, M och SD se ökade möjligheter att använda tvångsåtgärder i det arbetet, som t.ex. avlyssning av elektronisk kommunikation. SD är också positiva till mer kameraövervakning och användning av brottsprovokation. Miljöpartiet å sin sida vill att man ska "slå mot pengarna", d.v.s. beslagta kriminellas tillgångar, och kan tänka sig att lätta på sekretessreglerna för att olika myndigheter ska kunna samarbeta. Det ska sägas att även SD anser att det är viktigt att ta kriminellas tillgångar i beslag, som en del i en lång lista åtgärder för att göra livet surt för personer som är med i kriminella gäng.
Flera partier tar också upp höjda straff för brott som på olika sätt relaterar till den organiserade brottsligheten. Moderaterna och SD förespråkar t.ex. att strängare straff ska utdömas om ett brott begåtts som en del av någon typ av organiserad brottslighet, medan Miljöpartiet riktar in sig på höjda straff när det gäller exempelvis vapenbrott och övergrepp i rättssak. Kristdemokraterna vill också se hårdare straff och framför allt minskade straffrabatter. Två partier tar också upp frågan om att göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng: Moderaterna, som är för, och Vänsterpartiet, som är emot.
Brottsoffer och vittnen
En annan trend verkar vara ökat stöd till brottsoffer. Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är alla noga med att lyfta fram åtgärder på detta område. Sådana åtgärder är t.ex ökat stöd under själva rättsprocessen samt höjda skadestånd och ersättningar. MP, M och V vill även att det ska bli enklare att få ut brottsskadeersättning.
Sverigedemokraterna sticker för övrigt ut lite i den här frågan då de vill att brottsoffer ska informeras om dömda förövares permissioner. Personer som blivit dömda för riktigt grova brott ska också övervakas efter att de avtjänat sitt straff samt kunna hindras från att återvända till orten där brottet begåtts, allt för att brottsoffren inte ska behöva träffa på gärningsmännen.
Moderaterna, KD, Liberalerna och Centern lyfter också fram förbättringar av stöd och skydd för vittnen. Här verkar det vara KD som går längst då de vill möjliggöra anonyma vittnesmål i rättegångar.
Förebyggande arbete
Brott ska inte bara hanteras när de väl skett, de ska också (eller hellre) förebyggas. Här ser man att partierna till en viss del föreslår liknande åtgärder, men med lite olika fokus. Vänsterpartiet utgår till exempel från att brottslighet till stor del har sin grund i ökade klyftor i samhället, så de vill se minskad ojämlikhet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet lyfter också ojämlikhet och segregation som orsaker till att människor blir kriminella. De vill därför se bland annat minskad segregation, minskad arbetslöshet och meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar. Det här är åtgärder som även Centern verkar skriva under på, fast de inte alls pratar lika mycket om ojämlikhet och klyftor i samhället. Vikten av att satsa på skolan lyfts också fram, av S, MP, V och C men också av Moderaterna, som särskilt vill satsa på skolor i utsatta områden för att förebygga brott.
Samtliga partier vill se någon form av utökat samarbete mellan socialtjänst, skola och polis. Miljöpartiet har här ganska detaljerade förslag med specifika modeller för hur socialtjänsten ska arbeta, medan flera av de andra partierna uttrycker sig mer generellt. Moderaterna och Sverigedemokraterna verkar också vilja utöka socialtjänstens möjligheter att omhänderta ungdomar som hamnat i kriminalitet.
Allmänna funderingar
Det finns några generella trender som sträcker sig över blockgränsen när det gäller brottslighet - fler poliser med bättre arbetsvillkor, mer stöd till brottsoffer och nån form av förstärkt samarbete mellan polis, skola och socialtjänst för att förebygga brott. Det finns också skillnader, t.ex. när det gäller vilken vikt man lägger vid minskade klyftor eller inställningen till hemliga tvångsmedel.
En sak som varit svår att få fram i den här sammanfattningen men som jag inte vill utelämna är att det finns ett parti som sticker ut i sitt sätt att beskriva den organiserade brottsligheten. Går man in på Sverigedemokraternas hemsida och läser under rubriken "Lag och ordning" möts man i första stycket av ett förslag om att kommuner ska få stöd för att helt enkelt riva vissa bostadsområden och bygga upp nya, "fria från illegala invandrare, gäng och klaner". Andra stycket inleds med meningen "Med massinvandringen har vi fått en ny och brutal gängkultur". De andra partierna kopplar naturligtvis också ihop segregation, utsatta områden och kriminalitet, men Sverigedemokraterna gör det i en större utsträckning och med en betydligt hårdare ton. Det kan vara värt att notera för den som försöker välja ett parti att rösta på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar