söndag 9 juni 2024

Om "Så fint att KUNSKAP finns!" av Bodil Jönsson

 

Stilleben med bok.

Hur ska man motarbeta kunskapsrelativism och kunskapsförakt? Det är en av huvudfrågorna i boken Så fint att KUNSKAP finns! av Bodil Jönsson. I boken skriver Jönsson om vad kunskap gör för individer och för samhället, om hur hon anser att tron på kunskap har underminerats, hur kunskap och demokrati hänger ihop och framför allt om vad hon tycker man bör göra åt en tilltagande kunskapsrelativism. Efter att ha läst boken har jag tyvärr inte hittat något nytt svar på huvudfrågan ovan, men det har dykt upp andra frågor: Vem är egentligen den tänkta läsaren av den här boken? Hur ska man förhålla sig till en bok om kunskap där författaren lägger fram faktapåstående efter faktapåstående utan källhänvisningar? Och är detta verkligen en bra bok att bygga vidare på för den som vill vårda och värna kunskap? Mitt svar på den sista frågan är tyvärr nej - mitt svar på de andra två kan ni läsa här nedanför.

Bodil Jönsson är fysiker, författare och pensionerad professor. Utöver sin akademiska karriär har hon också skrivit ett antal böcker, varav den mest kända kanske är Tio tankar om tid som kom ut 1999. Så fint att KUNSKAP finns! är hennes senaste bok och gavs ut 2023 på Bokförlaget Langenskiöld. Som följeslagare till boken finns också en hemsida, https://www.uppdragkunskap.se/, där du bland annat kan hitta en studiehandledning för eventuella studie- och bokcirklar.


Vad vill författaren med den här boken?

Så fint att KUNSKAP finns! är en bok som ska mana till handling. Jönsson skriver själv i sin inledning att den fjärde delen, med titlen Upp till kamp!, är det egentliga syftet med boken. De andra tre delarna ska förklara bakgrunden och varför något behöver göras.

Del ett, Till kunskapens lov, handlar om varför kunskap är bra och viktigt. I ett kapitel om kunskapen och individen möts vi bland annat av stycken om barn, tonåringar och hjärnans utveckling. I senare kapitel diskuteras kunskapssamhället, populärvetenskap, folkbildning och forskning av olika slag.


I del två och tre, Vägen ut ur kunskapens lustgård och Kunskap och demokrati, börjar vi se mer av författarens upprördhet inför utvecklingen. Del två inleds med frågan “Hur kunde det bli legitimt att ens ifrågasätta att kunskap finns?*” Jönsson pekar ut postmodernismen som en av de skyldiga, tillsammans med algoritmer och nätplattformar (Facebook, Tiktok, etc.) obalans mellan byråkrater och politiker, lögner i politiken (Trump nämns ofta) samt vad Jönsson kallar för förväntningsekonomin. De intressantaste styckena i den här delen innehåller reflektioner om identitet på olika nivåer - lokal, regional, nationell och så vidare.


Så i den fjärde delen kommer vi till vad vi ska göra - Bodil Jönssons tolv uppmaningar. Uppmaningarna kan vara allt från “Bemöt alternativresonerarna!” och “Hjälp de unga att slippa kunskapsförnekelse!” till “Håll ögonen på AI-utvecklingen!” och “Kunskapsmobilisera för miljö och klimat!” För varje uppmaning finns en rad något mer konkreta förslag. Vissa av dessa är fullt genomförbara, som t.ex. att utmana kunskapsrelativismen med retoriska frågor om hur kunskap används i vardagen. Andra förslag är svårare - exakt hur går du t.ex. till väga för att kräva allmänmänsklig hänsyn, hyfs, respekt och föredömlighet i alla politiska sammanhang? En stor andel av förslagen är saker som kräver politiska beslut, som upprustning av public service, att ge en grupp hjärnforskare i uppgift att utvärdera skolans läroplaner, etc. Vissa förslag är till och med på en nivå där politiken inte heller räcker till - eller vad sägs om förslag som “Omedelbart eld-upphör världen över” eller “Utveckla ledningsfunktioner för det globala och bygg sedan undan för undan ut dessas rättigheter att styra”?


Vem än de här uppmaningarna egentligen är riktade till ska boken som helhet vara riktad till en bred publik, både enligt förläggarens förord och Jönsson själv som skriver att hon hoppas nå “en vidare krets än de redan kunskapsfrälstas”. I resten av den här texten utgår jag alltså ifrån att syftet med Jönssons bok är att skapa engagemang för kunskap och mot kunskapsrelativism hos en bred publik.


En "flärpad" bok. Gul flärp - fullständig källhänvisning, rosa flärp - halv källhänvisning, orange flärp - det här måste jag kolla upp, blå flärp - 'det var bättre förr'.


Källhänvisningarna och deras frånvaro

Vad en författare vill framföra är en sak, men för oss som läsare spelar det också roll hur. Bodil Jönssons text har en reflekterande ton och blandar retoriska frågor och personliga funderingar med direkta faktapåståenden. De här faktapåståendena utgör själva grunden för argument och tankegångar, så därför börjar vi med dem.


En majoritet av alla faktapåståenden i den här boken följs inte av någon källhänvisning. När jag började läsa kom jag t.ex. till sidan 18 där det står att 


Resultatet av dagens påprackande av allt för många val blir därför bara förvirring och en utbredd olust hos både barn och föräldrar. Inte blev det bättre av att skolan hakade på och satte i system att barn tidigt i sin utveckling ska kunna inte bara observera och beskriva utan också analysera och värdera


Det låter väl i och för sig rimligt, men jag hade ändå velat veta vad Jönsson har som grund för sina påståenden - vilket jag inte kan ta reda på utan någon form av källhänvisning. Jag hade också velat kunna titta närmare på flera andra påståenden i stycket om hjärnans utveckling, flera påståenden ur kapitlet Särdrag hos olika discipliner som handlar om olika forskningsgrenar, definitivt stora delar av kapitlet Kunskap och känsla… och så vidare.


Det finns fyra fullständiga referenser i boken, men de hänger inte ihop med något faktapåstående utan är tips på radioprogram, böcker och dokumentärer som Jönsson tycker är intressanta. Det finns också en rad halva referenser, där Jönsson nämner t.ex. en viss författare, filosof eller forskare utan att tala om specifikt vilken bok eller vetenskaplig artikel hon syftar på. Ibland funkar de halva källhänvisningarna okej, t.ex. när Jönsson diskuterar en text av Harry Martinsson eller Immanuel Kants tankar om upplysningen. Andra gånger blir det mer tveksamt, som när Jönsson inkluderar ett långt citat med kommentaren att det är ett “utdrag ur Wikipedias framställning om sofisterna” - utan någon antydan om vilket datum texten är hämtad. Hur som helst finns det alltså många faktapåståenden, vissa av dem rätt halsbrytande, som inte har någon källhänvisning alls.


Vad spelar det för roll om det finns källhänvisningar? Ganska stor roll, skulle jag säga. En källhänvisning ger läsaren möjlighet att kolla upp var informationen kommer ifrån och göra en egen värdering av den. Det kan också funka som ett tips om var man kan leta vidare när det är något som verkar extra intressant. För mig handlar det dock framför allt om något som Jönsson själv tar upp ofta, nämligen respekt för kunskap.


Jönsson själv ger ingen precis definition av kunskap i boken - vi återkommer till det - men en definition som jag tycker är användbar kan man hitta i Åsa Wikforss’ bok Alternativa Fakta från 2017. Enligt den definitionen kräver kunskap att man tror något, alltså har en övertygelse, som är sann i betydelsen att den stämmer med verkligheten, och som man har goda skäl att tro på. Faktapåståendena i Jönssons bok ger mig ingen kunskap enligt den här definitionen eftersom jag inte har särskilt goda skäl att tro på dem, utom kanske en allmän tillit till Jönssons egen expertis - fast många av påståendena handlar om saker hon inte alls är expert på. Det är fullt möjligt att de flesta av dem (eller allihop) är sanna, men om man påstår något och förväntar sig att andra ska ta det på allvar - betrakta det som fakta - så bör man väl vara beredd att redovisa var man fått sitt påstående ifrån?


Man skulle kunna invända att Jönsson kanske inte alls förväntar sig att man ska betrakta de här påståendena som fakta eller en källa till kunskap. Det vore väldigt märkligt eftersom de utgör grunden till hennes resonemang om varför vi behöver sätta värde på kunskap och motverka kunskapsrelativism - alltså det hon vill förmå oss att göra med den här boken. Om vi inte ska acceptera de här påståendena som fakta så faller många argument i boken platt.


Svajiga definitioner och nya ord

I styckena ovan nämnde jag att Jönsson, bokens tema till trots, inte ger oss någon definition av kunskap. Hon skriver att hon skulle “gå vilse” om hon försökte och påpekar att även de som studerar kunskap som fenomen inom epistemologin inte har kommit fram till någon entydig definition. Jag kan absolut förstå varför man väljer att inte försöka definiera kunskap på egen hand, men jag kan tycka det är lite synd att vi inte får några exempel på definitioner som de där epistemologerna kommit fram till. Wikforss definition ur Alternativa Fakta som jag skrev om innan hade t.ex. varit en bra språngbräda för resonemangen i den här boken. Ett försök till en definition av kunskap hade dessutom varit bra att luta sig mot när man sen börjar prata om inte bara kunskapsrelativism och kunskapsförakt (som finns definierade i SAOL) men också om kunskapslikgiltighet och kunskapsmisstänkliggörande som verkar vara mer nykonstruerade ord.


Jag har svårare att förstå hanteringen av en del andra termer i den här boken. Det finns flera exempel, men det kanske mest slående är termen “tonårsförvirringen” som dyker upp på sidan 21 och sedan återkommer i de flesta stycken som handlar om barn och unga. Vi får veta redan från början att denna förvirring är något negativt som tilltar, att det beror bland annat på skolans brister och sociala medier - men vad menar Jönsson egentligen med ordet? Det får vi inget klart besked om. 


Men snälla nån, skulle man kunna invända, det begriper du väl vad tonårsförvirring är! Men snälla hypotetiske läsare, skulle jag då kunna svara, jag läser den här boken för att jag vill veta vad Bodil Jönsson vill ha sagt. Jag är ungefär 40 år yngre än författaren och det skulle inte förvåna mig om vi därför tänker på olika saker när vi ser ordet “tonårsförvirring” - och kanske också när vi ser vissa andra begrepp som används utan nån närmare diskussion i den här boken. Förresten, den där breda läsekretsen borde väl inkludera de 18-åringar som haft sin första chans att rösta i år? Vad är sannolikheten att de tolkar “tonårsförvirring” på samma sätt som Jönsson gjorde när hon skrev boken - och hade det inte varit bättre om hon lagt en rad eller två på att faktiskt förklara vad hon menar?


En del begrepp som används i boken känns ännu mer konstruerade. “Användvärd” dyker upp åtskilliga gånger utan någon direkt definition - när jag googlar ser jag att det används av folk som utvecklar tekniktjänster, fast Jönsson kanske breddat definitionen lite. “Bibliotekhet” får flera men rätt luddiga definitioner - det är “poängen med biblioteken”, den “står för själva mötet mellan människor som tycker om att uttrycka sig genom att skriva och dem som vill få intryck genom att läsa” och så vidare. Begreppet “tankar tar tid” slängs också in lite här och där på ett sätt som gör det tydligt att det betyder något speciellt - men vi får inte reda på vad.


Eller rättare sagt, vi får inte reda på vad i den här boken. TTT - Tankar Tar Tid är dock något jag minns från när jag läste Tio tankar om tid för sisådär 25 år sen. Då hade det här begreppet ett helt eget kapitel som förklarade vad det var tänkt att betyda. I fint att KUNSKAP finns! används det utan förklaring. Jag misstänker att en del andra ovanliga ord och uttryck i boken också kommer från Jönssons tidigare böcker.


Problemet med detta är att du som läsare antingen måste ha läst Jönssons tidigare böcker och vara bekant med hennes speciella sätt att uttrycka sig - eller tolka de mer ovanliga uttrycken baserat på sammanhanget. Alternativ två innebär en risk, åtminstone om avsikten är att författarens budskap ska nå läsaren i så tydlig och oförvanskad form som möjligt. Det finns ju alltid en möjlighet att man tolkar saker olika.


Grunda resonemang

Tidigare skrev jag att Bodil Jönsson väljer att inkludera ett långt stycke från svenska Wikipedias framställning om sofisterna, en filosofisk skola i antikens Grekland. Det här citatet föregås av en kort beskrivning av hur sofisterna tyckte sig kunna övertyga vem som helst om vad som helst med retoriska knep, och hur Jönsson anser att dagens partiledardebatter är “så genant sofistiska att de knappast går att förena med vare sig kunskaps- eller demokrati-ideal”. Efter Wikipedia-citatet får vi bara ett “Hm!”. Vad vi inte får är några exempel ur partiledardebatter, några vidare jämförelser mellan sofismen och dagens debattklimat - eller egentligen något djupare resonemang.


Det här är också något som återkommer på andra ställen i boken. Dagens “förväntningsekonomi” är obegriplig, tycker Jönsson, för vem begriper sig på noll- eller minusränta? Ekonomin borde utvecklas på ett annat sätt för att ge människor en större känsla av sammanhang, fortsätter hon. Jaha, men vad är det mer konkret som gör nollränta obegriplig? (Jag håller för övrigt inte med om att ingen kan begripa noll- och minusräntor.) Hur skulle en annorlunda ekonomi kunna se ut? Jönsson skriver om att man behöver “meningsfulla värden” - vad innebär det? 


Den här typen av grunda resonemang, som till stor del består av en rad påståenden med väldigt lite analys och argumentation, tycks nästan förutsätta att läsaren redan håller med. Om du inte är beredd att gå med på Jönssons påståenden med en gång så ges du egentligen inte heller nån särskild anledning att bli övertygad och byta åsikt. Även för någon som skulle kunna tänka sig att hålla med blir detta frustrerande eftersom det tillför så lite av nya perspektiv, kunskaper och argument (detta är för övrigt min situation när det gäller flera saker som sägs i den här boken).


Vad kan man göra med fint att KUNSKAP finns!

Jag skrev innan att jag utgår ifrån att syftet med den här boken är att skapa engagemang för kunskap och mot kunskapsrelativism hos en bred publik. Det är en ambition jag kan skriva under på! Tyvärr tycker jag inte att den här boken lyckas. 


Jag tror det kommer att vara svårt att verkligen nå ut brett med den här boken. Personer i min ände av spektrat - med ett långvarigt intresse för frågorna som boken tar upp - får få eller inga nya perspektiv i den här boken. Dessutom tror jag att fler läsare av min sort kommer att tycka att bristen på källhänvisningar underminerar både resonemang, argumentation och åtgärdsförslag. I den andra änden av den breda målgruppen hittar vi de som är helt nya i ämnet och som möts av luddiga definitioner (eller inga definitioner alls), ett språkbruk som innebär att du får analysera och / eller gissa dig fram till vad författaren menar och resonemang som inte är så övertygande. Kanske finns det en grupp i mitten som har större behållning av den här boken, men jag tvivlar på att de är så många - eller att de inkluderar de där “inte redan kunskapsfrälsta” som Jönsson säger sig vilja nå.


Mitt mest bestående intryck är att den här boken är att den, antagligen oavsiktligt, kommit att lämpa sig bäst för dem som dels redan håller med om det mesta som står i den, dels har ungefär samma referensramar som författaren och därför kan fylla i det som saknas bland definitioner och argument på egen hand. Av den anledningen och alla anledningar jag skrivit om ovan anser jag att Så fint att KUNSKAP finns! inte är en bra bok att bygga arbetet för kunskap och mot kunskapsrelativism på. 




*Fotnot: Alla kursiveringar i citat ur boken finns med i orginaltexten.


söndag 2 juni 2024

Klimatet och vad? Tankar inför EU-valet 2024

 

Bild från playground.com

Inför det förra EU-valet för fem år sen gjorde jag en genomgång av de svenska partiernas ambitioner inom klimatpolitiken. Nu är det snart EU-val igen. Med tanke på hur världsläget ser ut hade det varit intressant att kolla på fler politikområden - så som jag gjorde inför riksdagsvalet för två år sen - men det har jag varken hunnit eller orkat. Istället blir det en uppdatering när det gäller klimatet och några nedslag på andra politikområden där jag hittade intressanta saker när jag satt och läste i valmanifesten. Jag har valt att bara kolla på de svenska partier som är representerade i parlamentet nu, och jag har bara använt material de själva lägger ut på sina hemsidor (oftast valmanifest eller deras "EU-politik från A till Ö").

Då för fem år sen kunde partierna behändigt delas in i fyra grupper baserat på hur viktigt de tyckte att det var att prata om klimatet och hur mycket de gillade EU. Den uppdelningen fungerar sämre idag. Istället tycker jag mig se skillander i vad klimatpolitiken handlar om utöver klimatet - vilka andra hänsyn än bara klimatåtgärder är viktiga när partierna skriver om sin klimatpolitik? Då får vi istället tre grupper, nämligen:

Rättvisegruppen

Precis som förra gången väljer Vänsterpartiet att lyfta fram rättvisa och social hållbarhet när de skriver om sin klimatpolitik, de betonar att klimatet är ett gemensamt ansvar och att de åtgärder som införs inte får drabba vanliga människor för hårt. De behåller också sin EU-skeptiska hållning, den här gången har de t.ex. valt att sikta in sig på EU-regler som de anser hindrar effektiva klimatåtgärder. Exempel på sådana är krav på avreglering och konkurrensutsättande av verksamheter som järnvägar och liknande. Vänsterpartiet anser också att nuvarande elhandelssystem leder till överpriser i Sverige. 

Miljöpartiet hamnar också i rättvisegruppen - en av deras paroller i år är "en snabb och rättvis klimatomställning" och de vill att alla ska kunna vara med i omställningen oavsett ekonomi och bostadsort. I övrigt är de - inga överraskningar här - ett av de partier som skriver mest om klimat och miljö i sitt manifest. De vill se cirkulär ekonomi i EU, skärpa handeln med utsläppsrätter så att färre eller inga delas ut gratis, och se till att EU inte har några nettoutsläpp av koldioxid 2040. De vill också införa fler klimattullar på varor med stor miljöpåverkan, men intäkterna från dessa ska gå till klimatåtgärder i fattigare EU-länder och i utveckligsländer utanför Europa.

Innovationsgänget

En annan sak man kan prata om när man pratar om klimat är innovationer (och de nya arbetstillfällen de kan skapa). Här hittar vi teknikoptimister som Liberalerna, som vill satsa på mer elektrifiering, forskning och teknikutveckling. Utöver det vill de utveckla systemet med utsläppsrätter till att omfatta fler sektorer och fler länder, ta bort subventioner på fossila bränslen, införa koldioxidskatt och ha fler klimattullar på t.ex. plast. Inom innovationsgänget sticker de också ut för att de är positiva till kärnkraft, både nybyggd sådan och att hindra avveckling av gamla reaktorer.

Socialdemokraterna hamnar också i den här gruppen som det parti som skriver mest om kopplingen mellan gröna innovationer och nya jobb. De vill också se skärpta klimatmål med 95% minskade utsläpp till 2040, snabbare energiomställning, satsningar på biodrivmedel samt att det ska bli enklare att åka tåg i Europa.

Sist men inte minst, Centerpartiet. Klimatet är en av de tre frågor som Centerpartiet särskilt lyfter fram i år (de andra två är fred och frihet). De verkar vara överens med Miljöpartiet om att gratis utsläppsrätter borde avskaffas, de vill skärpa utsläppsmålen till en reduktion med 95 % fram till 2040 och införa möjligheter att stoppa EU-stöd till länder som inte vidtar tillräckliga klimatåtgärder.

Ekonomiklubben

Klimat, klimat, klimat... men blir det inte väldigt dyrt, och hur påverkar det företagen egentligen? I den sista gruppen hittar vi Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som också är de partier som skriver minst om klimatet i sina valmanifest och liknande. Av de här tre partierna är Moderaterna de som lyfter fram klimatfrågan mest, de nämner att klimatproblemet kräver internationella lösningar och gillar marknadsbaserade åtgärder som handeln med utsläppsrätter och tekniklösningar som kärnkraft och koldioxidinfångning. Dock vill de också att EU:s klimatmål ska kompletteras med ett tillväxtmål samt att andra EU-länder inte längre ska kunna åka snålskjuts på Sveriges klimatarbete.

Kristdemokraterna är också bekymrade över tillväxten och Europas konkurrenskraft, de vill till exempel att klimatmålen inför 2040 (de som Centern och Socialdemokraterna vill skärpa) ska analyseras med avseende på konkurrenskraft och effekter på ekonomi, företag och landbygd. Liksom Moderaterna är de positiva till kärnkraft.

Sverigedemokraterna hamnar också i den här gruppen, men det var nära att de fick en egen. De sticker ut på grund av sin väldigt negativa inställning till EU, som de bland annat beskriver som "klåfingrigt", och till den klimatpolitik som drivs i Sverige och EU nu. Faktum är att de omväxlande kallar dagens klimatpolitik för "radikal" och "extrem" genom hela valmanifestet och starkt betonar alla kostnader den för med sig. En annan sak de trycker hårt på är hur lite av världens utsläpp som kommer från just EU. De vill riva upp vissa existerande klimatöverenskommelser och stå för vad de anser vara en mer balanserad klimatpolitik, som i praktiken verkar handla om att göra mindre för klimatet.

Sammanfattning

Inför EU-valet 2024 ser vi alltså åtta partier som allihop tar upp klimatfrågan i varierande grad, men som också alla lyfter fram andra hänsyn än bara klimatet. För Vänsterpartiet och Miljöpartiet är dessa andra hänsyn främst rättvisa, för Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna är det innovation (och jobbskapande). Rättvisegruppen och Innovationsgänget innehåller de partier som skriver mycket och engagerat om klimatet i valmanifest och annat material - de ger faktiskt intryck av att vilja göra något. Det intrycket får jag inte alls av partierna i Ekonomiklubben, d.v.s. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Där får jag snarare uppfattningen att tillväxt och kostnader får mer uppmärksamhet.


Några korta nedslag på andra politikområden

Krig och konflikter

Vi lever i en konfliktfylld tid, och det syns i valmanifesten. Alla partier tar till exempel upp kriget i Ukraina i större eller mindre omfattning (mitt intryck är att Socialdemokraterna och Moderaterna skriver mest om detta och Sverigedemokraterna minst, men jag har inte satt mig ner och faktiskt räknat antalet gånger Ukraina nämns i varje valmanifest). Det är då mer stöd till Ukraina och ofta mer och/eller skarpare sanktioner mot Ryssland som står på agendan. Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar också upp kriget i Gaza och EU:s möjligheter att utöva påtryckningar mot Israel för att få stopp på det. Liberalerna tar också som enda parti upp den pyrande konflikten mellan Kina och Taiwan (de står på Taiwans sida, för övrigt).


EU, internet och AI

EU har ju infört ett antal regler och lagar som på olika sätt påverkar livet online - exempelvis GDPR. Därför är det lite intressant att se vad de svenska partierna vill driva för internetrelaterade frågor. När det gäller sociala medier verkar t.ex. KD och L ha ett relativt snävt fokus på hur sociala medier påvekrar barn, där KD vill införa begränsad användartid och blockeringar av vissa ämnen och L vill klassa vissa appar som skadliga produkter och tvinga fram nedstängning av appar för barn nattetid. S och MP tar ett bredare grepp och vill reglera internetjättarnas algoritmer och reglera användningen av AI. Flera partier, från KD till S och MP, vill också ställa krav på nätjättarna för att hindra spridning av desinformation.

Integritetsfrågan, som tidigare har varit central när det gäller internet och politik, lyfts strängt taget bara av MP och C. Båda partierna vill värna om integritet och är mot t.ex. övervakning på nätet och med hjälp av AI (ansiktsigenkänning etc.). Liberalerna skriver kortare om frågan och vill se en balans mellan integritet och brottsbekämpning på nätet.


Migration

På migrationsområdet ser det ut ungefär som man kan vänta sig - V, MP och L vill se fler lagliga vägar för migranter att ta sig till EU, medan S pratar om "ordning och reda" i migrationspolitiken. M, KD och SD vill se en minskad invandring och mer resurser till att övervaka EU:s yttre gränser. Både KD och SD är också för asylcenter utanför Europa så att flyktingar kan söka asyl utan att faktiskt ha kommit till Europa.


EU:s inflytande i Sverige

Innan jag började läsa i årets valmanifest hade jag inte riktigt klart för mig hur viktigt vitt snus och EPA-traktorer är för många människor - men tydligen är det viktigt för många att EU lämnar dem i fred. Bland de lite tyngre frågorna när det gäller EU-inflytande märks arbetstidsdirektivet och skogen. Flera partier, däribland M och KD, vill att EU:s arbetstidsdirektiv ska revideras eller avskaffas eftersom det medfört ändringar i kraven på dyngsvila för t.ex. skiftarbetare och vårdpersonal. När det gäller skogen så är det något framför allt S och M hävdar att Sverige sköter bäst på egen hand. Den stora skillnaden mellan svenskt och centraleuropeiskt skogsbruk är vad jag förstår kalhyggena, så har man starka åsikter om sådana kan detta vara bra att veta.