DN.se skriver idag att brittiska forskare anser att vi är på väg mot en ny mini-istid. Detta beror på att solaktiviteten är på väg att minska, vilket påverkar klimatet (hur det kan gå till förklaras här). Forskarna har gjort en ny, förbättrad modell av rörelser i solens inre och hävdar utifrån den att ett minimum i aktiviteten kommer mellan 2030 och 2040.
Det är emellertid inte den kommande istiden som får mig att reagera på den här artikeln, utan artikelförfattarens ordval. Det står nämligen att "Variationerna i aktiviteten beror på flytande vätska som rör sig djupt inne i solen".
Flytande vätska? I Solen?
Nej, det låter inte så vettigt. Solen är ca. 5500 grader Celsius på ytan och ännu mer inuti*, alldeles för varmt för vad man normalt sett kallar en vätska. Klickar man vidare till de artiklar i The Independent och The Telegraph som artikeln på DN.se bygger på så ser man att de har använt det engelska ordet fluid, som visserligen kan betyda "vätska" men också kan översättas med "fluid", en teknisk term som innefattar både vätskor och gaser. Den kan också användas om så kallad plasma, som är vad solen mestadels består av. En plasma består av laddade partiklar och bildas när en vanlig gas blir väldigt, väldigt varm. Då nämligen negativt laddade elektroner från atomerna, som då kallas joner och får en positiv laddning. Forskarna i Storbritannien har alltså med största sannolikhet kallat det som solens inre består av för en fluid, inte en vätska.
Men vad spelar det för roll? Ingen egentligen, förutom att formuleringen i DN:s artikel får det att låta som om solen är nån sorts vattenballong.
*Introduction to the Sun and Stars, Simon F. Green & Mark H. Jones (red), Cambridge University Press, 2004
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar